SDE

Молитовною ходою вулицями м. Дрогобича завершилась дводенна проща пам'яті блаженного Северина Бараника [фото]

28 вересня 2009
Друк E-mail
26 вересня владика Юліян (Вороновський), єпископ Самбірсько-Дрогобицький у супроводі 15-ти священнослужителів та близько 200 вірних єпархії відвідав м. Угнев. Саме тут Архиєрейською Літургією розпочалась проща пам'яті блаженного мученика єромонаха Северина Бараника в честь 120-ліття з дня народження священномученика.  27 вересня проща продовжилась хресною ходою вулицями м. Дрогобича, участь в якій взяли владика Юліян (Вороновський) та владика Ярослав (Приріз), 25 священнослужителів, студенти Дрогобицької Семінарії та понад 700 вірних. Хресна хода розпочалась з катедрального храму Пресвятої Трійці (місце служіння блаж. Северина), де зі словом до прочан звернувся митр.прот.Тарас Гарасимчук, парох храму.
Відтак місцем зупинки паломників став храм свв. апостолів Петра і Павла, поблизу якого було закатовано Блаженного. Митр.прот. Мирон Бендик, ректор семінарії, спонукав вірних замислитись над змістом смерті мученика як прикладу вияву гарячої віри у Бога. На цвинтарі, що по вул. Грушевського відслужено поминальну панахиду за тими, хто поклав своє життя за віру, загинувши від рук слуг тоталітарної радянської держави. Закінчилась хресна хода біля церкви блаж. мученеків Дрогобицьких - Северина, Віталія та Якима. Підсумовуючи плоди дводенної прощі місцями служіння та життя блаж. Северина, з пастирським словом до вірних звернувся владика Ярослав. Архиєрей зазначив, що сьогодні Божий народ складає подяку своїм духовним батькам, які незважаючи на страждання, поневіряння та муки передали нам досвід віри у Бога.

На завершення прот. Іван Паньків, декан Дрогобицький, подякував усім священикам та вірним за те, що долучились до цієї молитовної ходи вулицями м. Дрогобича, яка сприятиме поширенню почитання наших новомучеників, зокрема блаж. Северина Бараника, серед нашого народу.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії
 

Довідка
 
Блаженний свщмч. Северин Бараник (ЧСВВ) народився 18 липня 1889 р.
24 вересня 1904 р. вступив до Чину Святого Василія Великого в Крехові і 16 травня 1907 р. склав свої перші чернечі обіти, а 21 вересня 1910 р. — схиму (вічні обіти). Єрейські свячення прийняв 14 лютого 1915 р. У 1932 р. його призначили ігуменом монастиря оо. Василіян та парохом церкви Святої Трійці в Дрогобичі.

26 червня 1941 р. заарештований НКВС і ув’язнений в Дрогобицькій тюрмі. З того часу священика ніхто живим не бачив.

Після відступу більшовиків люди знайшли спотворене тортурами тіло отця на території в’язниці. Місце поховання блаженного остаточно невідоме, проте численні свідчення вказують на те, що священика поховали разом з іншими у спільній «братській» могилі на цвинтарі на вулиці М. Грушевського у Дрогобичі.

 

 

ФОТОРЕПОРТАЖ:

 

 

 

Теми: Юліан (Вороновський), Ярослав (Приріз), Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори